Pannoitettu naarassusi löytyi kuolleena Keuruulta

Virtain ja Keuruun uusi susiemä löytyi kuolleena Keuruulta vapun jälkeen. Pannoitettu naaras oli haavoittunut haulikon hauleista ja kuollut vähitellen nälkään.

– Sudessa oli keuhkotulehdukseen viittaavaa, mutta sisäelimistä ei voinut enää kovin paljon päätellä. Hampaiden perusteella kohtalaisen iäkäs naaras oli lihaksiltaan jo kuihtunut ja hyvin laiha. Se ei ollut heti kuollut hauleihin, mutta loppuaikoina varmasti liikkui enää vähän, suden raadon avannut Ruokaviraston erikoistutkija Marja Isomursu kertoo.

– Epävarmuuksia jää, sillä ruho oli jo aika vanha. Haulien lisäksi muita löydöksiä siinä ei ollut. Naaras näytti siltä, että se on voinut olla tiineenä.

Löydettäessä susinaaras oli jo alkanut hajota, joten se oli ehtinut maata kuolleena 1-2 viikkoa. Se löytyi avoimelta alueelta metsästä. Kun panta jäi paikalleen, Luken tutkijat alkoivat selvittää tilannetta. Kahta sutta (naaaras ja uros) maaliskuulla pannoittamassa ollut Seppo Ronkainen haki raadon pois.

Suurpetotutkimusta Lukessa johtava Ilpo Kojola toteaa, että muut viime talvena pannoitetut sudet voivat edelleen hyvin. Nyt kuollut yksilö liikkui pannoitetun uroksen kanssa. Salametsästyksen takia laumaa ei tänä vuonna tule.

Susinaaras jää paikalleen pesään kun se alkaa tehdä pentuja. Jälkeläisten synnyttyä emo vie ne nopeasti toiseen pesään. Edellinen Virtain-Keuruun pannoitettu alfanaaras Kara teki yhteensä yli 30 pentua ja synnytti tavallisesti kesäkuun alkupäivinä.

Salakaadetun suden hinta on 9 000 euroa, jos metsästysrikoksen tehnyt jää kiinni. Lisäksi metsästäjä menettää aseensa valtiolle. Jos hän on käyttänyt metsästykseen ajoneuvoa, törkeästä metsästysrikoksesta voi saada vähintään ehdollista vankeutta. (Lähde: Aamulehti 22.5.2019, Aulis Alatalo)