Rajavartiolaitos tutkii kahta susiin kohdistuvaa metsästysrikosta Kuhmossa

Yle uutiset / Tiia Korhonen / 20.11.2019

Kainuun rajavartiosto tutkii kahta Kuhmossa tapahtunutta metsästysrikosta, joiden epäillään koskevan laitonta susien metsästystä. Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet Kuhmossa Juntin alueella kevättalvella.

Tapauksissa Juntin susilauman kulkureitille oli asetettu polkurautoja ja strykniini-nimistä myrkkyä, joiden käyttö on metsästyksessä kiellettyä. Toisessa tapauksessa sivullinen löysi polkuraudat maastosta tammikuussa.

Strykniiniin liittyvän tapauksen tutkinta aloitettiin maaliskuussa, kun metsästäjän koira kuoli syötyään tien varressa ollutta lihanpalaa. Koiran vatsalaukusta löytyi strykniiniä. Koiran kuolemaan johtanutta tapausta tutkitaan lisäksi eläinsuojelurikoksena.

Epäillyt tekijät eivät ole tiedossa.

– Tietojeni mukaan tekijät eivät ole saaneet saalista, eli alueelta ei ole löydetty merkkejä siitä, että susia olisi haavoittunut tai kuollut tapausten johdosta, kertoo tutkinnanjohtaja, yliluutnantti Antti Salo Kainuun rajavartiostosta.

Salon mukaan vastaavanlaisia tapauksia, joissa käytetään rautoja tai myrkkyä metsästyksen yhteydessä, paljastuu Suomessa muutaman kerran vuodessa. Yleistä se ei kuitenkaan ole.

– Omalla muutaman vuoden urallani nämä olivat ensimmäiset, mitkä tulivat vastaan toiminta-alueellamme. Kyse on piilorikollisuudesta, joka tulee harvoin ilmi. Suomi on iso maa, joten mahdollisesti maastoon mahtuu paljon rautoja ja myrkkyjä.

Kainuun rajavartiosto pyytää ilmoittamaan havainnot ja vihjeet, jotka voivat liittyä kyseisiin tapauksiin rajavartioston vihjepuhelimeen numeroon 050 542 0020 tai vihjelomakkeen(siirryt toiseen palveluun) kautta.

– Olemme saaneet jo pari vihjettä. Tutkinnallisista syistä emme tiedottaneet asiasta aikaisemmin. Lisäksi myrkystä tehdyt laboratoriotulokset valmistuivat vasta hiljaan, eli varmistus siitä, että myrkky oli strykniiniä, Salo sanoo.

Metsästysrikos vanhenee viidessä vuodessa. Rangaistusasteikko on sakkoa tai enintään kaksi vuotta vankeutta.

https://yle.fi/uutiset/3-11077611?origin=rss&fbclid=IwAR0TqMB1rTlYHxn-YIZ3NlbmnyjFmFWyGvEUbagtcQ_FhjuuU6RwFDK1grE